בכל שנה אני יושב וחושב על תכניות ישיבה. היכן כדאי להושיב את הילדים? האם כדאי לתת להם בחירה עצמית? האם כדאי להעניק לי את ההחלטה להושיבם? ישנן דרכים קלאסיות וישנן צורות ישיבה חדשניות אשר יכולות לתרום רבות לקידום התלמידים, הלמידה ועוד.
אז במקום לרוץ ולכתוב תכניות עבודה בקיץ, בואו ננשום עמוק לרגע, נחשוב מהן המטרות שלנו הכלליות והנקודתיות ונצא לדרך נכונה, בריאה ומקדמת.
כאשר חושבים על תכניות ישיבה צריך לחשוב על תכניות עבודה: מטרות הוראה, דרכי הוראה, אופן ההוראה ועוד.
תכניות הישיבה יכולות להתאים בכל מיני אופנים ולקדם את הלמידה אך גם לגרוע, חשוב ליצור התאמה לאקלים הכיתתי, לצרכים השונים של הילדים והילדות ולהתאים אותם לתכנית הלמידה.
אז מה כדאי לעשות?
ישנם מאמרים שונים ומגוונים המציגים את היתרונות והחסרונות בסידור ישיבה בכיתות ומעבר לזה ישנם בלוגים שונים המאחדים רעיונות שונים ומגוונים לסידור הישיבה בכיתה בהתאם לכל הצרכים, המטרות והאילוצים.
אצלנו במערכת החינוך יש קושי רב בגודל הכיתות, בריהוט ולכן יש לנו קושי ראשוני, אך בואו נראה מה ניתן לעשות איתו.
שיטות שונות לישיבה:
1. טורים ושורות- צורת הישיבה הקלאסית המעניקה צורה ישירה ופרונטאלית ללמידה, אך עם זאת מעט מיושנת ויכולה להתאים לסגנון של מורים ומורות ופחות לסגנון של כיתות ותלמידים כיום. חסרון משמעותי: קושי בעבודה בצוות, עבודה הדורשת שיתוף פעולה בלמידה.
2. הח' הכיתתית- כולם ישובים ויוצרים את האות ח' בכיתה. מצד אחד, תכנית זאת נותנת למורה אפשרות לראות כולם ולקיים דיון משותף וישיר הן במבטים והן בדיבור, מצד שני במבנה הקיים כיום בכיתות, זה גורם לילדים לסובב את צווארם אם יש זמן ממושך של למידה פרונטלית ולצערנו זה קיים לא מעט בבתי ספר.
3. אצטדיון- כפי שהאצטדיון הקלאסי מסודר, כך גם הכיתה יכולה להיות מסודרת. שני שולחנות מסודרים באלכסון משני הצדדים ויוצרים אצטדיון במספר שורות המוטות כלפי הצד. יתרונות: מבט ישיר אל המורה ואל הלוח/מקרן, מעניק מרחב פיסי בכיתה, יוצר שיתוף פעולה. ישנם מספר חסרונות ובולט בהם הוא הישיבה מאחורה של תלמידים, אשר יכולים להרגיש מחוץ לעניינים.
4. ישיבה בקבוצות- הישיבה הקלאסית בכיתות הנמוכות אשר תורמת רבות לשיתוף פעולה, לחיזוק אחרים. מצד אחד, סגנון ישיבה זה תורמת רבות ללמידה מגוונת אך היא גם יכולה להיות קשה בכיתות בהן אקלים הלמידה לא פשוט ויש קושי בסיסי בריכוז.
5. מיקס & מאץ'- השיטה האהובה עליי היא שילוב של כמה סגנונות ישיבה יחד. הכוונה: ליצור קבוצה בשולחן עגול ורחב, מספר טורים, חיבור
של שולחנות יחד לא כקבוצה אלא כאות ר' קטנה ועוד. מתאים לכיתות אשר ישנם ילדים רבים עם צרכים שונים ומגוונים, יכול להתאים ללמידה פדגוגית אחרת שהיא אינה פרונטאלית ברובה. חסרון מהותי: אי-אחידות בנראות הכיתה ובאפשרות של כל התלמידים לחזות בלוח או במורה.
6. סגנון אישי-לכל מורה יש את הסגנון שלו ושלה, הדרך בה הם רואים כיצד להוביל את הכיתה, את התלמידים והתלמידות ואת הלמידה. חשוב כאשר יוצרים סגנון אישי, להציג רציונל ומטרות נקודתיות על מנת שתוכלו ליישם את אופן הישיבה בהמשך.
מסקנות אישיות:
מסקנות אישיות:
כדאי לקרוא ברשת על מחקרים שונים, בבלוגים שונים של מורים ולחוות מהי הדרך הנכונה ביותר לצורת הישיבה בכיתה. צורת הישיבה משמעותית כפי שתכניות העבודה השונות חשובות. ממליץ ליצור תרשימים משלכן על מנת לראות כיצד תוכלו להושיב את הילדים והילדות בהתאם לצרכים האישיים ,החברתיים והלימודיים. בנוסף, חשוב לי כן להזכיר כי קיום שיח עם התלמידים והתלמידות בנושא הישיבה יכול להוות קידום רציני הן במוטיבציה ללמידה והן בלמידה בכיתה.
דוגמה לטבלת ישיבה של מורה מהרשת.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה