יום שבת, 31 באוגוסט 2019

עוד לא למדנו כלום

מתחילה לה שנה חדשה. שנה בה כולנו, ציבור המורים, חושב על המהות, על תכניות לימודים וכמובן על מעמדנו. מעמד המורה הינו חידה לא פתורה, מחולק לחלקים לא מובנים לגמרי. מי בעדנו? האם אנחנו בעדנו? האם ההורים? התלמידים?  האם הארגונים? חידה לא פתורה. בכל מקרה בקיץ יצא לי לחשוב על מהות ההוראה, על החשיבות של תפקידנו ועל ערכים. 

ראיתי לא מעט סרטונים של אנשים מפורסמים, עובדי ציבור ואחרים אשר התבטאו על מהות בית הספר, על הדרך בה אנחנו פועלים (ציבור המורים והמורות) ובכלל היה קיץ קשה. מבחינה ערכית, הייתה תחושה כי אנשים רבים איבדו את זה, בין אם מדובר בפרשיית קפריסין, בין אם מדובר בהתנהלות אלימה של אנשים, התבטאויות, על כתבות חינוך בחדשות, מערכת הבחירות, ה-כ-ל. 

כל זה גרם לי לחשוב על מהות, על ערכים, על זה שאנחנו תקועים בין הפטיש לסדן במערכת החינוך- הישגים, ערכים, תכניות וכל זה אנחנו צריכים להשיג בזמן כל כך קצר מול מערכת בלתי אפשרית ובתנאים בלתי מאפשרים.

בבית ספרי יש לנו מועצת תלמידים ותלמידות (שם חדש משנה שעברה), במפגש הראשון שלנו (בחודש נובמבר) הצגתי להם את השיר "עוד לא למדנו כלום" מאת דודי בר דוד. שיר המדבר על מהות, על המדינה, על החברה, על ערכים, על זהות, על האחר, על כל מה שמנסים לשזור לנו כנושאים שנתיים ובפועל אנחנו מקיימים זאת ביום יום, בשיחות, בחשיבה, בעשייה ובהכל.



החלטתי שבתחילת השנה אני אפתח בשיר, במילות השיר, במשמעות ובדרך הבאה:

1. קריאת המילים
2. השמעת השיר
3. דיון ומחשבה
4. מענה על משימות: מהות הכותרת, מהות המילים, כתיבה אישית על רצונות ללמידה אישית, חברתית ולימודית לשנה זו .
5. כתיבת המשך לשיר- פעילות שאני מאוד מאמין בה, סוג של ביבליותרפיה. 


לבסוף, ניצור מילון א'-ב' (כל האותיות) על מילים מתוך השיר, על מחשבות לאחר ביצוע היחידה על השיר. 

אני מאמין שהתובנות אשר יועלו יציגו חשיבה ביקורתית, על מעשים, על רצונות, על החלטות ועוד. 

אאחל לנו, ציבור המורים והמורות, שנמשיך ללמוד ובעיקר על עצמנו, על מהות, על מעמד, על הצורך להילחם על מי שאנחנו, מה שאנחנו עושים למען תלמידנו וסליחה, גם למעננו- הגיע הזמן שנחשוב גם עלינו.

עוד לא למדנו כלום.

שנה מוצלחת! 







יום רביעי, 10 ביולי 2019

תכנית ישיבה כיתתית

בכל שנה אני יושב וחושב על תכניות ישיבה. היכן כדאי להושיב את הילדים? האם כדאי לתת להם בחירה עצמית? האם כדאי להעניק לי את ההחלטה להושיבם? ישנן דרכים קלאסיות וישנן צורות ישיבה חדשניות אשר יכולות לתרום רבות לקידום התלמידים, הלמידה ועוד.

אז במקום לרוץ ולכתוב תכניות עבודה בקיץ, בואו ננשום עמוק לרגע, נחשוב מהן המטרות שלנו הכלליות והנקודתיות ונצא לדרך נכונה, בריאה ומקדמת.



כאשר חושבים על תכניות ישיבה צריך לחשוב על תכניות עבודה: מטרות הוראה, דרכי הוראה, אופן ההוראה ועוד.
תכניות הישיבה יכולות להתאים בכל מיני אופנים ולקדם את הלמידה אך גם לגרוע, חשוב ליצור התאמה לאקלים הכיתתי, לצרכים השונים של הילדים והילדות ולהתאים אותם לתכנית הלמידה. 

אז מה כדאי לעשות?
ישנם מאמרים שונים ומגוונים המציגים את היתרונות והחסרונות בסידור ישיבה בכיתות ומעבר לזה ישנם בלוגים שונים המאחדים רעיונות שונים ומגוונים לסידור הישיבה בכיתה בהתאם לכל הצרכים, המטרות והאילוצים.
אצלנו במערכת החינוך יש קושי רב בגודל הכיתות, בריהוט ולכן יש לנו קושי ראשוני, אך בואו נראה מה ניתן לעשות איתו.

שיטות שונות לישיבה:

1. טורים ושורות- צורת הישיבה הקלאסית המעניקה צורה ישירה ופרונטאלית ללמידה, אך עם זאת מעט מיושנת ויכולה להתאים לסגנון של מורים ומורות ופחות לסגנון של כיתות ותלמידים כיום. חסרון משמעותי: קושי בעבודה בצוות, עבודה הדורשת שיתוף פעולה בלמידה.

2. הח' הכיתתית- כולם ישובים ויוצרים את האות ח' בכיתה. מצד אחד, תכנית זאת נותנת למורה אפשרות לראות כולם ולקיים דיון משותף וישיר הן במבטים והן בדיבור, מצד שני במבנה הקיים כיום בכיתות, זה גורם לילדים לסובב את צווארם אם יש זמן ממושך של למידה פרונטלית ולצערנו זה קיים לא מעט בבתי ספר. 

3. אצטדיון- כפי שהאצטדיון הקלאסי מסודר, כך גם הכיתה יכולה להיות מסודרת. שני שולחנות מסודרים באלכסון משני הצדדים ויוצרים אצטדיון במספר שורות המוטות כלפי הצד. יתרונות: מבט ישיר אל המורה ואל הלוח/מקרן, מעניק מרחב פיסי בכיתה, יוצר שיתוף פעולה. ישנם מספר חסרונות ובולט בהם הוא הישיבה מאחורה של תלמידים, אשר יכולים להרגיש מחוץ לעניינים.



4. ישיבה בקבוצות- הישיבה הקלאסית בכיתות הנמוכות אשר תורמת רבות לשיתוף פעולה, לחיזוק אחרים. מצד אחד, סגנון ישיבה זה תורמת רבות ללמידה מגוונת אך היא גם יכולה להיות קשה בכיתות בהן אקלים הלמידה לא פשוט ויש קושי בסיסי בריכוז.

5. מיקס & מאץ'- השיטה האהובה עליי היא שילוב של כמה סגנונות ישיבה יחד. הכוונה: ליצור קבוצה בשולחן עגול ורחב, מספר טורים, חיבור
של שולחנות יחד לא כקבוצה אלא כאות ר' קטנה ועוד. מתאים לכיתות אשר ישנם ילדים רבים עם צרכים שונים ומגוונים, יכול להתאים ללמידה פדגוגית אחרת שהיא אינה פרונטאלית ברובה. חסרון מהותי: אי-אחידות בנראות הכיתה ובאפשרות של כל התלמידים לחזות בלוח או במורה. 

6. סגנון אישי-לכל מורה יש את הסגנון שלו ושלה, הדרך בה הם רואים כיצד להוביל את הכיתה, את התלמידים והתלמידות ואת הלמידה. חשוב כאשר יוצרים סגנון אישי, להציג רציונל ומטרות נקודתיות על מנת שתוכלו ליישם את אופן הישיבה בהמשך.


מסקנות אישיות:

כדאי לקרוא ברשת על מחקרים שונים, בבלוגים שונים של מורים ולחוות מהי הדרך הנכונה ביותר לצורת הישיבה בכיתה. צורת הישיבה משמעותית כפי שתכניות העבודה השונות חשובות. ממליץ ליצור תרשימים משלכן על מנת לראות כיצד תוכלו להושיב את הילדים והילדות בהתאם לצרכים האישיים ,החברתיים והלימודיים. בנוסף, חשוב לי כן להזכיר כי קיום שיח עם התלמידים והתלמידות בנושא הישיבה יכול להוות קידום רציני הן במוטיבציה ללמידה והן בלמידה בכיתה. 

דוגמה לטבלת ישיבה של מורה מהרשת.



יום ראשון, 30 ביוני 2019

תהליכים

עוד שנה חלפה לה, עוד שנה של למידה, עשייה והשפעה.  במשך השנים אתה מתחיל להבין כמה השפעה יש לתפקיד המחנך בעולם כיום. יש לזה משמעות, אפילו שלפעמים זה לא מרגיש כך, אתה חושב על מעורבות הורים או אי מעורבות הורים, על המערכת עצמה אבל בפועל יש השפעה באופן הבא:

ברגע שאתה מקבל שיחת טלפון מתלמיד שלך בשבת בערב והוא מספר לך שההורים הסכימו לו למשהו בזכות פסקת טיעון שהוא כתב ושזה "גאוני".

ברגע בו ילדים מחכים להכוונה שלך בתחומי עניין שלהם כי הם רואים שזה עבד להם בלמידה ובכיתה. המיומנויות עוברות הלאה.

ממזמן מורים ובית ספר זה לא מקור רק לידי, זה מקור המלמד מיומנויות לחיים, מקום המנסה לגרום לילדים לרצות לשנות דברים בעולם, שיהיה להם אכפת. כאשר זה מגיע לכך אתה מרגיש שעשית את זה. 

הייתה לי שיחה עם תלמיד על אירוע שקרה, משם הגענו לדבר על חולשות, אני דיברתי על זה שיש לי יותר מדי ציפיות מדברים והוא סיפר על שלו. שיחה אמיתית כזאת.

נזכרתי בחולשה שלי, היכולת שלי לצייר לא משהו או ליצור משהו בסגנון יצירה אמנותית באופן רע. החלטתי להתמודד עם זה ולסוף השנה ליצור משהו:
ישבתי עם כל ילד וילדה לשיחה, הם היו צריכים לכתוב משהו בחלק העליון, יעד שהם מימשו, פרויקט שהם הרגישו בו הצלחה ותכונה שהתחזקה אצלם. אלו דברים אשר עסקנו במשך השנה על מנת להגיע לסיכום שכזה. כל ילד וילדה הביעו את עצמם בצורה מרגשת.

אני ישבתי בבית במין תרפיה אמנותית, קניתי מדבקות מיוחדות, חותמות, הדבקה והתחלתי לעצב לכל אחד ואחת משהו אחר.  אלו דוגמאות למה שיצא, הדבר היחיד שהיה אחיד היה משפט: "לכל הילדים יש כשרון, מה שחשוב זה לגלותו". משפט מאת צ'ארלי צ'פלין אשר תמונה שלו הייתה תלויה בכיתתנו במשך השנה. כל ילד וילדה קיבלו את היצירה המשותפת והתרגשו מן התוצאה, שמחתי.

יש לי עוד קושי עם המערכת, עם המורכבות, עם הזנחת המורים ומעמדם. כל הזמן בא לי לעשות משהו גדול, לצאת למאבק, לשנות אך משהו גורם לי ללכת צעד אחורה. אולי השנה, זה ייצא ממני, בכל זאת סיימתי השנה תואר בחינוך דמוקרטי ואקטיביזם זה משהו  שעבר שם . תהליכים הם אלו שיכולים לגרום לנו לרצות להמשיך לעשות משהו. אני חושב על כל מיני תרניות לעתיד, מה כדאי לי, מה כדאי למערכת ומה אני רוצה לעשות? המחשבה עוד בפנים אך היא מתגבשת לכדי יישומה


אאחל לכל המורים והמורות, צוותי הוראה נוספים ועוד- חופש מוצלח, מלא במנוחה ובשלווה. בבקשה אל תעבדו ביולי על קישוטי קירות וכו' תנוחו ותנשמו עמוק. זה באמת מגיע לנו. ולצוות בבית ספרי, אתם קסם!  אנחנו קסם!


שיר לחופש: תמיד נותן לי הרגשה טובה למחשבה ולמנוחה